Durf.

Timemanagement

schermgedrag

Van scrollen naar leven in het nu

Van scrollen naar leven in het nu

We zitten vaak urenlang voor onze schermen, eindeloos te scrollen. Of het nu gaat om sociale media, nieuws-sites of andere online platforms, het lijkt onschuldig. Maar terwijl we zo bezig zijn met het bekijken van andermans levens en het bijhouden van het laatste nieuws, vergeten we vaak iets belangrijks: de wereld om ons heen en de kostbare tijd die we hebben.

Het gevoel van onrust

Elke keer dat we onze telefoon pakken om ‘even snel’ door onze feeds te scrollen, raken we verstrikt in de eindeloze stroom van informatie. Voor je het weet ben je een uur verder. Dit kan ons een gevoel van onrust geven. Deze onrust merken we vaak niet meteen op. Het sluipt er langzaam in en voordat we het weten, voelen we ons constant gehaast, alsof we altijd iets missen of moeten inhalen.

Kostbare tijd die verloren gaat

Elke minuut die we besteden aan scrollen, is een minuut die we niet meer terugkrijgen. Deze tijd kunnen we ook gebruiken voor dingen die ons echt gelukkig maken en ons leven verrijken. Denk aan de kleine, maar waardevolle momenten: een goed gesprek met een vriend, een klusje dat je eindelijk afmaakt, een wandeling in de natuur, of gewoon genieten van een rustig moment in je eigen huis.

De betekenis van huis en omgeving

Ons huis is in de meeste gevallen onze veilige plek, waar we ons kunnen terugtrekken en ontspannen. Het is belangrijk om tijd te investeren in deze omgeving. Niet alleen om het netjes en georganiseerd te houden, maar ook om het een plek te maken waar we echt van kunnen genieten. Dit kan zo simpel zijn als het herinrichten van een kamer, het planten van nieuwe bloemen in de tuin, of gewoon op de bank zitten met een goed boek.

Door meer tijd te besteden aan onze directe omgeving en minder tijd achter onze schermen, kunnen we een gevoel van rust en voldoening creëren. Dit helpt ons om meer in het moment te leven en echt te genieten van de dingen die we doen. Onze tijd is kostbaar.

Kleine stappen naar verandering

Het verminderen van schermtijd hoeft niet drastisch te zijn. Met kleine stappen kun je al een groot verschil maken:

  1. Stel grenzen: Beperk de tijd die je dagelijks op sociale media doorbrengt. Gebruik bijvoorbeeld een timer om jezelf eraan te herinneren wanneer het tijd is om te stoppen.
  2. Creëer digitale vrije zones: Maak bepaalde ruimtes in je huis, zoals de slaapkamer of eetkamer, vrij van technologie. Dit helpt je om je te concentreren op de mensen en activiteiten om je heen.
  3. Plan offline activiteiten: Plan regelmatig activiteiten zonder schermen, zoals een wandeling, een hobby of tijd doorbrengen met vrienden en familie.
  4. Neem gewoontes onder de loep: Denk na over je schermgebruik en hoe dit je leven beïnvloedt. Voel je je vaak ongelukkig of gestrest na lange periodes van scrollen?
  5. Geniet van de kleine dingen: Leer de kleine, simpele momenten in je dag te waarderen. Deze momenten van rust kunnen je helpen om je meer verbonden te voelen met je omgeving en minder afhankelijk te zijn van je scherm.

Oké, oké, je leest deze tips nu ook online, maar toch wilde ik dit even met je delen. En het is ook niet allemaal negatief. Natuurlijk leren we ook veel en worden we op een positieve manier gestimuleerd. We ontdekken nieuwe dingen en proberen activiteiten die we anders misschien nooit zouden doen. Het heeft zeker ook zijn goede kanten. Het is alleen belangrijk dat we er balans in vinden. En om te onthouden dat ons echte leven zich hier en nu afspeelt. Minder scrollen en meer leven, want onze tijd is te kostbaar om te verspillen aan een eindeloze stroom van digitale prikkels.

Categorie

veel gelezen

Instagram

Contact?

Lees ook

Citroen is niet alleen lekker in je drankje maar wist je dat je je gebruikte schijfje ook kunt voor andere dingen kunt (her)gebruiken?

Volg Mij

1
Hallo,
Hoe kan ik je helpen?